Onze privacy in de toekomst

De Europawerkgroep, werkgroep ICT en Werkgroep Privacy nodigen je uit: op 10 december 20.00 uur, landelijk kantoor GroenLinks, Oudegracht 312, Utrecht.

Met Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Over: het geluid van GroenLinks als het gaat om onze digitale toekomst, over Safe Harbor, de nieuwe Europese databeschermingswet (Dataprotectie Verordening), en het voorstel van minister Plasterk voor de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten/Dataretentie.

Meld je aan via: europawerkgroep@groenlinks.nl.

Kan GroenLinks een sterker tegengeluid ontwikkelen als het gaat om de veiligheid in het algemeen? Is onveiligheid niet vaak een symptoom van dieperliggende problemen als ongelijkheid, discriminatie, neokolonialisme en andere zaken waar GroenLinks zich altijd tegen heeft verzet?

Door mee te gaan in het rechtse frame van hard optreden tbv veiligheid, verergeren wij die situatie alleen maar en komen we nooit uit de spiraal. GroenLinks heeft altijd vooral gekeken naar de fundamentele oorzaken van misstanden in de samenleving en heeft beoogd die op te lossen. Dat moet een peiler blijven onder ons beleid, zodat niemand ook maar behoefte heeft aan bijvoorbeeld massasurveillance. Wat willen we o.a. ook met Judith bespreken?

  • Safe Harbor en de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof
  • Wat zijn de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof, met name waar die stelt dat massasurveillance op inhoud van gesprekken inbreuk maakt op de essentie van het grondrecht op privacy? (Art. 7 Handvest). Judith Sargentini was blij met de uitspraak.  Wat betekenen de nieuwe Nederlandse voorstellen voor de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten / Dataretentie van minister Plasterk in dit verband?
  • Wat is de stand van zaken rond de nieuwe Europese databeschermingswet (Dataprotectie Verordening).  die als hij eenmaal is aangenomen ingevoerd moet worden door alle lidstaten? De verzekeraars geven een eenvoudige maar zakelijke uitleg over het proces. Hoe ver zijn de onderhandelingen nu?

Kijktip: Een Duitse documentaire (zie trailer), waarin Jan Philipp Albrecht van de Europese Groene fractie een hoofdrol speelt, is daar pas uitgekomen. Het IDFA documentaire festival vertoont de documentaire eind november in Amsterdam in het Engels.